شنبه 03 آذر 1403
بررسی و تطبیق اسناد تدوین شده در پژوهشگاه نیرو نشان داد که بعضی از پروژه‌های تعریف شده سایر اسناد با سند راهبردی و نقشه‌ی راه توسعه‌ی فناوری‌های مرتبط با طراحی شبكه‌ی توزیع كلان‌شهرها همپوشانی دارند، که بدین منظور جلسات و تفاهم‌نامه‎هایی تنظیم گردید.
برگزاری جلسه با سند راهبردی و نقشه‌ راه مدیریت بارهای سرمایشی و روش‌های كاهش مصرف انرژی در سیستم‌های سرمایشی
این سند با هدف دستیابی و توسعه فناوری‌های اولویت‌دار در حوزه سیستم‌های سرمایشی ساختمان از طریق حمایت از تحقیق و توسعه و انتقال فناوری‌های روز دنیا و همچنین دستیابی به صنعت رقابت‌پذیر در حوزه سیستم‌های سرمایشی ساختمان تدوین شده است. یكی از پروژه‌های تعریف شده در این سند با عنوان " توسعــه و تجاری‌سازی سیستم‌های CHP و استفاده از بازیافت حرارت و تبدیل آن به سرمایش" با برخی از پروژه‌های توسعه‌ی فناوری‌های مرتبط با طراحی شبكه‌ی توزیع كلان‌شهرها هم‌پوشانی دارد، در لیست ذیل عناوین این پروژه‌ها آورده شده است:
  • تدوين سند راهبردی توسعه CHP
  • تدوين و به‌روزرسانی دستورالعمل‌های نصب، نظارت برنصب و بهره‌برداری CHP
بنابراین بایستی نشستی بین مجریان این دو سند برگزار می‌گردید تا نتایج حاصل از پروژه‌های مشترک در اختیار هر دو سند قرار گرفته، تا از موازی کاری پرهیز گردد. بدین منظور جلسه‌ای در تاریخ 97/5/13 برگزار گردید که در این جلسه مشخص گردید که اهدافی که در این سند دنبال می‌شود با اهداف مد نظر پروژه‌های سند توسعه فناوری‌های مرتبط با شبکه توزیع کلان‌شهرها متفاوت بوده و سند توسعه فناوری‌های مرتبط با شبکه توزیع کلان‌شهرها جهت انجام این دو پروژه منعی نخواهد داشت.

انعقاد تفاهم‎نامه با سند راهبردی و نقشه‌ راه خودرو برقی
این سند كه با هدف توسعه و دستیابی به فناوری‌های اصلی خودروی برقی و ایستگاه‌های شارژ در كشور در راستای كاهش سهم حمل و نقل در آلودگی هوا و مصرف سوخت‌های فسیلی تدوین شده است، با پروژه‌های "تدوین سند راهبردی توسعه خودرو برقی" و "تدوین و به روزرسانی دستورالعمل‌های نصب، نظارت بر نصب و بهره‌برداری خودروی برقی" از سند توسعه‌ی فناوری‌های مرتبط با طراحی شبكه‌ی توزیع كلان‌شهرها به میزان قابل توجه‌ای همپوشانی دارد. لیست پروژه‌های مشابه در سند راهبردی و نقشه راه خودروی برقی به صورت زیر می‌باشد:
  • تهیه و تدوین استانداردهای تجهیزات ایستگاه‌های شارژ و آزمون‌ها
  • تهیه و تدوین استاندارد طراحی و ساخت ایستگاه‌های شارژ در مکان‌های عمومی و خصوصی
  • مطالعه و بررسی انواع جایگاه‌های شارژ و تجهیزات به کار رفته در آنها
  • جایابی بهینه ایستگاه‌های شارژ عمومی با توجه به ملاحظات فنی و اقتصادی
  • تدوین دستور العمل و نیازمندی‌های احداث، نصب و راه‌اندازی ایستگاه‌های شارژ خودرو برقی در مکان‌های عمومی و خصوصی
  • مطالعه و بررسی شبکه انتقال و توزیع قدرت و انرژی مورد نیاز خودروهای برقی تا 10 سال آتی
  • مطالعه و بررسی پیش ساخت‌ها و زیرساخت‌های شبکه توزیع از نظر احداث ایستگاه‌های شارژ
  • مطالعه و بررسی الگوهای شرکت‌های تولید و توزیع برق در خصوص گسترش خودروهای برقی
بنابراین بایستی نشستی بین مجریان این دو سند برگزار می‌گردید تا نتایج حاصل از پروژه‌های مشترک در اختیار هر دو سند قرار گرفته، تا از موازی کاری پرهیز گردد. بدین منظور جلسه‌ای برگزار گردید که در این جلسه مشخص گردید که این دو سند در برخی موارد دارای اشتراکاتی می‌باشند. بنابراین تفاهم‌نامه‌ای فی‌ما‌بین سند توسعه فناوری‌های مرتبط با شبکه توزیع کلان‌شهرها و مرکز توسعه خودروی برقی در تاریخ 1397/7/2منعقد گردید که در پیوست آمده‌است. طبق این تفاهم‌نامه 9 پروژه مشترک بین این دو سند تعریف و اجرا خواهد گردید. این پروژه‌ها به شرح ذیل می‎باشند:
  • نحوه طراحی شبکه توزیع کلان‌شهرها به منظور تامین توان مورد نیاز شارژ خودروهای برقی در افق ده ساله
  • پتانسیل‌سنجی میزان تولید توان خودروهای برقی به عنوان ذخیره‌ساز انرژی با توجه به زیرساخت‌های موجود در شبکه توزیع کلانشهرها در افق ده ساله
  • تعیین الزامات، تجهیزات و حفاظت مورد نیاز و نحوه تغییر در آرایش مکانی ایستگاه‌های شارژ خودرو الکتریکی در حضور و عدم حضور منابع انرژی تجدیدپذیر در شبکه توزیع کلانشهرها
  • بررسی فناوری‌های شارژ خودروی برقی و امکان‌سنجی فنی و اقتصادی بهره‌گیری از آنها در کشور
  • تعیین الگوی شارژ و دشارژ خودروهای برقی به عنوان یک سیستم ذخیره‌ساز انرژی به منظور بهبود پروفیل بار
  • جایابی بهینه ایستگاه‌های شارژ خودروهای برقی با توجه به ملاحظات اقتصادی و محدودیت‌های فنی موجود در شبکه‌های توزیع کلان‌شهرها
  • میزان کاهش آلاینده‎های زیست‌محیطی در صورت بهره‌گیری از خودروهای برقی در افق ده ساله
  • بررسی شاخص‌های شبکه توزیع کلان‌شهرها در حضور و عدم حضور خودروهای برقی(نظیر کیفیت توان، ضریب بار، ضریب توان، تلفات و ...)
  • تعیین قیمت بهینه خرید و فروش انرژی الکتریکی از خودروهای برقی در کلان‌شهرهای مختلف

برگزاری جلسه با سند راهبردی و نقشه راه توسعه‌ فناوری تجهيزات الكترونيك قدرت در شبكه برق
این سند كه در راستای اولویت‌گذاری و توسعه فناوری تجهیزات الكترونیك قدرت در شبكه برق تدوین شده است، در چند مورد با سند توسعه‌ی فناوری‌های مرتبط با طراحی شبكه‌ی توزیع كلان‌شهرها همپوشانی دارد.
در سند توسعه‌ی فناوری‌های مرتبط با طراحی شبكه‌ی توزیع كلان‌شهرها پروژه‌های زیر آمده است:
  • تدوين سند راهبردی توسعه ادوات D-FACTS
  • تدوين و به روز رسانی دستورالعمل‌های نصب، نظارت بر نصب و بهره‌برداری ادوات D-FACTS
  • نصب و بهره‌برداری پایلوت تجهیزات D-FACTS در شبکه توزیع
از طرفی در سند راهبردی و نقشه‌ی راه توسعه‌ی فناوری تجهیزات الکترونیک قدرت در شبکه‌ی برق پروژه‌های زیر با هدف توسعه فناوری D-STATCOM و DVR با رویکرد تحقیق و توسعه داخلی تعریف شده است:
  • طراحی و ساخت نمونه نیمه صنعتی D-STATCOM با ظرفیت 2 مگاوار
  • طراحی و ساخت صنعتی D-STATCOM با ظرفیت چند مگاواری
  • طراحی و ساخت DVR نیمه صنعتی با ظرفیت 30 کیلو ولت آمپر و ولتاژ 400 ولت
از آنجایی كه D-STATCOM و DVR به عنوان تجهیزات D-FACTS به حساب آورده می‌شوند، در نتیجه این پروژه‌ها مستقل نمی‌باشند. بنابراین بایستی نشستی بین مجریان این دو سند برگزار می‌گردید تا نتایج حاصل از پروژه‌های مشترک در اختیار هر دو سند قرار گرفته، تا از موازی کاری پرهیز گردد. بدین منظور جلسه‌ای در تاریخ 97/6/12 برگزار گردید که در این جلسه مشخص گردید که این دو سند در برخی موارد دارای اشتراکاتی می‌باشند. صورتجلسه مربوط به این جلسه در پیوست آمده‌است.

برگزاری جلسه با سند توسعه فناوری انرژی باد كشور
سند توسعه فناوری انرژی بادی با مشخص نمودن حوزه‌های مختلف انرژی باد، تعیین اهداف و اقدامات لازم در هر كدام از حوزه‌ها، راه را برای رسیدن به توسعه انرژی باد در ایران هموار می‌سازد. در این سند فناوری‌های انرژی بادی مورد بررسی قرار گرفته و براساس مصالح ملی اولویت‌بندی شده‌اند تا با اتخاذ سیاست‌ها و اقدامات موثر به اهداف تعیین شده در این سند دست یافت. این اهداف شامل ایجاد تنوع در سبد انرژی كشور و عدم وابستگی به منابع سوخت فسیلی، كاهش میزان گازهای گلخانه‎ای، بومی‌سازی صنعت بادی و... می‌باشد.
پروژه‌های اجرایی موجود در این سند كه می‌تواند با پروژه‌های موجود در سند راهبردی توسعه فناوری‌های مرتبط با طراحی شبكه توزیع كلان‎شهرها هم پوشانی داشته باشد عبارتند از:
  • آماده‎سازی زيرساخت‌های فرهنگی، اجتماعی و صنعتی برای توسعه انرژی بادی
  • توسعه تكنولوژی طراحي و ساخت توربين‌های بادي مقياس كوچك
  • مطالعه، استخراج الزامات و تغيير ساختار شبكه توزيع و انتقال
پروژه‌های اجرایی مرتبط موجود در سند راهبردی توسعه فناوری‌های مرتبط با طراحی شبكه توزیع كلان‎شهرها عبارتند از:
  • تدوین سند راهبردي توسعه مولدهاي بادي مقیاس کوچک
  • تدوین و به روزرسانی دستورالعمل‌های نصب، نظارت بر نصب و بهره برداری مولدهای بادی مقیاس کوچک
بنابراین بایستی نشستی بین مجریان این دو سند برگزار می‌گردید تا نتایج حاصل از پروژه‌های مشترک در اختیار هر دو سند قرار گرفته، تا از موازی کاری پرهیز گردد. بدین منظور جلسه‌ای در تاریخ 97/5/14 برگزار گردید که در این جلسه مشخص گردید که بهتر است پروژه‌ای در زمینه آینده‌پژوهی توربین‌های بادی مقیاس کوچک در شبکه توزیع کلان‌شهرها ذیل سند توسعه فناوری‌های مرتبط با شبکه توزیع کلان‌شهرها انجام پذیرد.

برگزاری جلسه با سند راهبردی و نقشه راه توسعه پايايی در شبكه برق ايران
امروزه با توجه به وابستگی شدید بخش‌های مختلف اقتصاد به مصرف انرژی الكتریكی، انتظار مصرف‌كنندگان به تامین انرژی الكتریكی مطمئن و با كیفیت افزایش یافته است. بنابراین این سند با هدف بهبود نظام برنامه‌ریزی تامین و حفظ پایداری، بهبود مجموعه استاندارد‌ها و دستورالعمل‌های مربوط به پایداری، توسعه و بهبود نظام پیش‌بینی و ریشه‌یابی حوادث در شبكه برق كشور و... به بررسی جامع مشکلات و چالش‌های پیش روی پایایی شبکه برق ایران، ترسیم چشم انداز و اهداف کلان می‌پردازد. كه می‌تواند از منظر توسعه پایداری شبكه توزیع با سند راهبردی توسعه فناوری‌های مرتبط با طراحی شبكه توزیع كلان‌شهرها تداخل داشته باشد.
پروژه‌های اجرایی موجود در این سند كه می‌تواند با پروژه‌های موجود در سند راهبردی توسعه فناوری‌های مرتبط با طراحی شبكه توزیع كلان‌شهرها هم پوشانی داشته باشد عبارتند از:
  • طرح اجرايی تدوين استانداردها، دستورالعمل‌ها و ابزارهای محاسباتی و استقرار سيستم يکپارچه انجام مطالعات پايايی شبکه در سطوح توليد، انتقال و توزيع
  • طرح اجرايی تدوين ابزارهای محاسباتی و دستورالعمل‌های لازم در سطوح توليد، انتقال و توزيع براي انجام مطالعات پايايی محور در زمينه‌های توسعه‌ی شبکه، برنامه‌ريزی نگهداری و تعميرات و بهره‌برداری
پروژه‌های اجرايی مرتبط موجود در سند راهبردی توسعه فناوری‌های مرتبط با طراحي شبكه توزيع كلان‌شهرها:
  • کمک به بهبود کیفیت طراحی و احداث شبکه‌های توزیع کلان‌شهرها
  • تقویت آمادگی شرکت‌های توزیع کلان‌شهرها برای مواجهه با حوادث غیرمترقبه
  • تخمین هزینه خاموشی مشترکان
پروژه‌های مرتبط با پروژه‌های بالا كه در سند راهبردی توسعه فناوري‌های مرتبط با طراحی شبكه توزيع كلان‌شهرها آمده است عبارتند از:
  • محاسبه قیمت خسارت خاموشی در شبکه توزیع کلان‌شهرها براساس انواع تعرفه مشترکین
بنابراین بایستی نشستی بین مجریان این دو سند برگزار می‌گردید تا نتایج حاصل از پروژه‌های مشترک در اختیار هر دو سند قرار گرفته، تا از موازی کاری پرهیز گردد. بدین منظور جلسه ای در تاریخ 1397/6/12 بین مجریان دو سند برگزار گردید و مقرر گردید در راستای بهبود نتایج، تیم پژوهشی پروژه "تخمین هزینه خاموشی مشترکان" و سند توسعه فناوری‌های مرتبط با شبکه توزیع کلان‌شهرها تعاملات لازم را با یکدیگر داشته باشند.

برگزاری جلسه با سند راهبرد ملی و نقشه‌ راه توسعه‌ فناوری‌های مرتبط با انرژی خورشيدی در ايران
این سند با هدف دستیابی به جایگاه اول منطقه در عرصه علم و فناوری حوزه انرژی خورشیدی و همچنین بومی‌سازی و تجاری‌سازی تجهیزات فناوری‌های انرژی خورشیدی تدوین شده است. پروژه‌های زیر که در این سند تعریف شده است با تعدادی از پروژه‌های سند توسعه‌ی فناوری‌های مرتبط با طراحی شبكه‌ی توزیع كلان‌شهرها، با عناوینی چون "ایجاد و تجهیز آزمایشگاه مرجع سلول‌های خورشیدی" هم‌پوشانی دارد:
  • حمایت کامل از تأسیس آزمایشگاه مرجع تست ماژول فتوولتائیک
  • حمایت از تکمیل و تأمین تجهیزات آزمایشگاه‌های سلول فتوولتائیک
بنابراین بایستی نشستی بین مجریان این دو سند برگزار می‌گردید تا نتایج حاصل از پروژه‌های مشترک در اختیار هر دو سند قرار گرفته، تا از موازی کاری پرهیز گردد. بدین منظور جلسه‌ای در تاریخ 97/12/06 برگزار گردید که شرح نتایج بدست آمده در این جلسه به صورت زیر می‎باشد:
  • پروژه "ایجاد و تجهیز آزمایشگاه مرجع سلول خورشیدی" با پروژه "حمایت کامل از تاسیس آزمایشگاه ‏مرجع تست ماژول فتوولتائیک"دارای همپوشانی است که طبق نظرات رئيس مرکز توسعه فناوری انرژی خورشیدی، آزمایشگاه مرجع ‏ماژول در حال راه‌اندازی است و بدین ترتیب اهداف مد نظر پروژه "ایجاد و تجهیز آزمایشگاه مرجع سلول ‏خورشیدی" تامین خواهد شد.‏
  • پروژه "تعیین ساز وکار ترغیب بخش خصوصی به استفاده از تجهیزات نیروگاه‌های خورشیدی مقیاس ‏کوچک" با پروژه‌ای در مرکز توسعه فناوری انرژی خورشیدی هم‌پوشانی دارد. در این پروژه که در مرکز توسعه ‏فناوری انرژی خورشیدی در حال انجام است شناسائی جذابیت‌ها و ایجاد جذابیت‌های جدید برای بخش خصوصی ‏مورد نظر می‌باشد. نتایج این پروژه در اختیار سند توسعه فناوری‌های مرتبط با طراحی شبکه توزیع کلان‌شهرها قرار ‏خواهد گرفت.‏
  • برای پروژه‌های ذيل اقدامی در مرکز توسعه فناوری انرژی خورشیدی اقدامی انجام نشده‌است و درچهارچوب ‏برنامه‌های این مرکز نیز نمی‌باشد.‏ درنتيجه این پروژه‌ها توسط سند توسعه فناوری‎های مرتبط با طراحی شبکه توزیع کلان‌شهرها انجام خواهد شد.
    • بررسی تاثیرات نیروگاه‌های خورشیدی مقیاس کوچک بر پارامترهای طراحی شبکه توزیع کلان‌شهرها
    • تعیین مکانیزم قیمت‌گذاری انرژی خورشیدی خانگی جهت خرید و فروش در بازار برق شبکه توزیع ‏کلان‌شهرها
    • تسهیل صدور مجوزهای نصب و بکارگیری تجهیزات تولید برق خورشیدی در شبکه توزیع کلان‌شهرها
  • در رابطه با پروژه‌های ذیل، ساتبا در حال انجام اقداماتی‌ مي‎باشد:‏
    • تعیین آئین‌نامه واردات تجهیزات مرتبط با نیروگاه‌های خورشیدی مقیاس کوچک در شبکه توزیع کلان‌شهرها
    • تامین و نصب تجهیزات مرتبط با نیروگاه‌های خورشیدی مقیاس کوچک در شبکه توزیع کلان‌شهرها
    • تدوین استاندارد کیفی تجهیزات نیروگاه‌های خورشیدی مقیاس کوچک در شبکه توزیع کلان‌شهرها