با استفاده از انرژيهاي تجدیدپذیر نظیر انرژي خورشیدي، بادي، زمینگرمایی و ... از آلودگیهاي زیستمحیطی و خطرات مترتب بر آن جلوگیري شده و از سوي دیگر با پایان گرفتن سوختهای فسیلی تمدن بشري دچار چالشی بزرگ خواهد شد. این امر سبب شده است که انرژيهاي تجدیدپذیر روز به روز سهم بیشتري را در سیستم تأمین انرژي جهان به عهده بگیرند و در برنامهها و سیاستهاي بینالمللی ازجمله در برنامههاي سازمان ملل متحد در راستاي توسعه پایدار جهانی نقش ویژهاي به منابع تجدیدپذیرانرژي محول شده است. در کشور ایران نیز توسعه انرژیهای نو بهصراحت در اسناد و قوانین ملی بالادستی و سیاستهای ابلاغی مسوولین بلندپایه کشور مدنظر قرارگرفته است. ازجمله:
اصل 44 قانون اساسی
سند چشم انداز بيست ساله كشور
سیاست هاي کلی کشور در بخش انرژي مصوب سال 1379
مجموعه برنامه پنج ساله ششم توسعه جمهورس اسلامی ایران 1396
مجموعه برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوري اسلامی ايران 1390
قانون برنامه چهارم توسعه جمهوري اسلامی ايران
اسناد ملّی توسعه بخشی ماده 155قانون برنامه چهارم توسعه
قانون تنظيم بخشی از مقرّرات مالی دولت
قانون بودجه سال 1398
قانون مالیات بر ارزش افزوده
قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي
سند ملی راهبرد انرژی کشور
سند ملی توسعه دانش بنیان انرژی¬های تجدید پذیر
برنامه راهبردي وزارت نيرو در افق 1404
سند نقشه راه تحقيقات صنعت برق
قانون عضويت دولت جمهوري اسلامی ايران در آژانس بينالمللی انرژيهاي تجديدپذير
نقشه راهبرد ملي و نقشه راه توسعه صنعت باد ايران
ابلاغیههای مرتبط با تعرفه خريد تضميني برق از نيروگاههاي تجديدپذير و پاك
مصوبه تعیین شرایط صادرات برق نیروگاهای تجدید پذیر و پاک غیردولتی به خارج از کشور
پروژههای متعدد تحقیقاتی و مطالعات آیندهپژوهی و اسناد راهبردی و نقشههای راه پژوهشگاه نیرو/وزارت نیرو خصوصاً در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر.
همچنین چنانکه عنوان شد انرژيهاي تجدیدپذیر روز به روز سهم بیشتري را در سیستم تأمین انرژي جهان به عهده میگیرند و در برنامهها و سیاستهاي بینالمللی از جمله در برنامههاي سازمان ملل متحد در راستاي توسعه پایدار جهانی نقش ویژهاي به منابع تجدیدپذیرانرژي محول شدهاست و در کشور ایران نیز توسعه انرژیهای نو بهصراحت در اسناد و قوانین ملی بالادستی و سیاستهای ابلاغی مسوولین بلندپایه کشور مدنظر قرار گرفته است.
اما نکته قابل توجه آن است که در کشور عزیزمان ایران علیرغم تأکید موکد مسوولین و ایجاد سازمانها و تشکلها و انحمنها و برگزاری کنفرانسهای متعدد و انجام پروژههای گوناگون تحقیقاتی و اجرایی، متأسفانه حصول نتایج مورد انتظار و نصب بهرهبرداری از ظرفیت پیشبینیشده انرژیهای تجدیدپذیر در کشور محقق نشده و حتی بسیار دور از انتظار است. این مساله در جلسات متعدد متخصصان از جمله در جلسات تهیه و تصویب و البته بازنگری اسناد راهبردی بارها به بحث و بررسی گذاشته شد و چکیده نتایج بیانگر عدم وجود زیرساختهای لازم و ناهماهنگی و در پارهای موارد تضاد عملکرد ساختارهای مرتبط فعلی بود. حتی به نظر میرسد اگر ظرفیت مطلوب منصوب نیروگاههای تجدیدپذیر نیر محقق شود بعید به نظر میرسد زیرساختهای موجود پوشش نیازهای فنی و قانونی و اقتصادی و فرهنگی آینده را خواهد داد.
لذا با تأکید اساتید و متخصصان این حوزه، به نظر میرسد ایجاد یک محور پژوهشی که بر روی ایجاد زیرساختهای فنی، اقتصادی، قانونی و فرهنگی توسعه انرژیهای تجدیدپذیر تمرکز نموده با هدف برنامهریزی مستمر و پویا، ایجاد شبکه متخصصان این حوزه، ارتباط سرمایهگذاران و سیاستگذاران و متخصصان و همدلی و همسویی ایشان، برنامهریزی توسعه متخصصان این حوزه، فرهنگسازی و وضع قوانین حامیانه و تسهیلگرانه، مطالعات اقتصادی و توسعه ابزارهای نرمافزاری و سختافزاری مرتبط در کنار ملاحظات فنی نظیر توسعه استانداردها، ملاحظات شبکه، پتانسیلسنجی باید مدنظر قرار گیرد.
گفتنی است این محور بدون مداخله در شرح وظایف سازمانهای مرتبط با این حوزه، در حقیقت ایفاگر نقش تسهیلگرانه، پیونددهنده و هماهنگکننده و جامعنگرانه با هدف تحقق ظرفیت مطلوب منصوب نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور است.